Den planetære pavillon

Træ, glas og sten - fortidens byggematerialer, men måske også fremtidens? Det undersøger Tegnestuen LOKAL og Aaen Engineering, når vi i forbindelse med UIA 2023 opfører en pavillon i limtræ og genanvendte materialer på Søren Kierkegaards Plads i København.

Pavillonen er produktet af vinderforslaget i konkurrencen ‘Next Generation Architecture’, som er en del af Realdania og VILLUM Fondens initiativ, ‘Boligbyggeri fra 4 til 1 planet’.


Visualisering: BOGL

Fakta om projektet

År: 2023

Status: Vinder i åbent call

Bygherre: Realdania og VILLUM Fonden

Type: Offentlig pavillon, boligkoncept

Team: Tegnestuen LOKAL & Aaen Engineering

Samarbejdspartnere: Adserballe & Knudsen, a:gain, Lilleheden, Harris, Nordic Wood Industries, Simpson Strong-Tie, Stykka, VELUX Danmark


Pavillonen er åben for offentligheden fra d. 10. juni til d. 13. august 2023.

Find os mellem BLOX og Det Kongelige Bibliotek på Søren Kierkegaards Plads i København. Der er gratis adgang.


Next Generation Architecture

Pavillonen er det fysiske produkt af Realdania og VILLUM Fondens åbne call Next Generation Architecture under Boligbyggeri fra 4 til 1 planet-initiativet. Tegnestuen LOKAL og Aaen Engineering udgør med boligkonceptet Manifest for den planetært rimelige bolig et af tre vinderteams. De øvrige pavilloner opføres af hhv. Reværk samt Rønnow, Leth & Gori + CINARK.

Manifest for den planetært rimelige bolig foreslår et branchebredt dogmesæt, som skal kridte banen op til at nedbringe mængden af CO2 i boligbyggeriet til under en fjerdedel af den gængse praksis. Dogmesættet har vi eksemplificeret med et etageboligkoncept, der ikke kun afsøger den mindst mulige CO2-påvirkning i konstruktionen, men ligeledes opsætter mål for, hvor meget CO2, man bør tegne sig for pr. person, hvis vi skal bygge for en planetært rimelig fremtid. På lige fod med de andre teams præsenterer vi med pavillonen en fysisk oversættelse af hovedpointerne i boligkonceptet.

Tegnestuen LOKAL og Aaen Engineerings boligkoncept lykkes - blandt andet ved hjælp af banebrydende biogene og genanvendte materialer - med at nedbringe andelen af CO2eq/m2/år til under 2,5 kg. I tilgift effektiveres bæredygtigheden yderligere, fordi antallet af kvadratmeter pr. person ligeledes mindskes i forhold til markedsstandarden. Boligkonceptet Manifest for den planetært rimelige bolig kan ses i sin helhed her.

Udledt af sine respektive boligkoncepter giver de tre pavilloner i anledning af Arkitekturhovedstad 2023 hvert sit radikale bud på fremtidens bæredygtige byggeskik, og vil under UIA 2023 danne baggrundstæppe for en lang række branchespecifikke events. Her bliver de udstillingsvindue for nogle af de løsninger, materialer og tankegange, vi i fremtiden skal bygge med.

Tegnestuen LOKAL og Aaen Engineering opfører en pavillon med fokus på cirkularitet gennem fuldt design for adskillelse, som er et essentielt tema for fremtidens bæredygtige byggeri. Derfor opføres pavillonen blandt andet af præfabrikeret limtræ, genanvendt skillerumsglas fra kontorbyggeri samt upcyclede teglklinker.

Pavillonen opføres i samarbejde med Adserballe & Knudsen (entreprenør), a:gain (genanvendt glas, upcyclede gulve af afskåret endetræ), Harris (genanvendte teglklinker) Lilleheden (limtræ), Nordic Wood Industries (limtræ), Simpson Strong-Tie (glasbeslag), Stykka (CNC-fræsede indervægge, komponentchips) og VELUX Danmark (solcelledrevne ovenlysvinduer).